Aktualności

Konkurs na najlepszą prace dyplomową

24.06.2013

Krajowa Rada Suplementów i Odżywek ogłasza konkurs na najlepszą pracę dyplomową dotyczącą suplementów diety i środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego w aspekcie żywieniowym, technologicznym, zdrowia publicznego, prawnym, socjologicznym i marketingowym.

czytaj więcej

Odchudzanie a oświadczenia zdrowotne

21.06.2013

W procesie odchudzania pomocna może być żywność. W tym także suplementy diety. W ich składzie mogą znajdować się substancje wpływające na poczucie sytości czy ograniczające trawienie tłuszczu, skrobi. Suplementy diety to produkty regulowane i kontrolowane, również pod względem treści promocyjnych. Dopuszczalne są tylko naukowo i prawnie potwierdzone sformułowania. Nazywamy je zatwierdzonymi oświadczeniami zdrowotnymi. Są to stwierdzenia, które wskazują, że istnieje związek pomiędzy żywnością a zdrowiem (np.: prawidłową masą ciała), które zostały potwierdzone naukowo przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

czytaj więcej

Informacja o produkcie DNP Burner zawierającym dinitrofenol

13.06.2013

Z żalem przyjęliśmy informację o śmierci 20 letniej kobiety w wyniku spożycia produktu DNP Burner zawierającego dinitrofenol - substancję sprzedawaną na czarnym rynku, która jest trucizną zakazaną do przyjmowania przez ludzi. Tego typu zdarzenia wymagają pilnego zacieśnienia kontroli obrotu podobnymi produktami przez Państwową Inspekcję Sanitarną i Państwową Inspekcję Farmaceutyczną.

czytaj więcej

Półki sklepowe wolne od niebezpiecznej żywności

11.06.2013

Z opublikowanego wczoraj rocznego sprawozdania na temat europejskiego systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF) wynika, że w 2012 r. prawie 50 proc. powiadomień dotyczących odrzucenia żywności i paszy na granicach UE miało miejsce z powodu zagrożenia, jakie stwarzały one dla bezpieczeństwa żywności. Od ponad 30 lat RASFF jest narzędziem informatycznym, które ułatwia transgraniczny przepływ informacji między krajowymi urzędami ds. bezpieczeństwa żywności i odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu wysokiego poziomu bezpieczeństwa żywności dla obywateli Europy.

czytaj więcej

Curtis stawia na produkcję kontraktową!

28.05.2013

Kiedyś Curtis Health Care obecnie Curtis Health Caps - firma postawiła na produkcję kontraktową. Obecnie CHC to wyspecjalizowany producent kontraktowy, skoncentrowany na wytwarzaniu żelatynowych kapsułek miękkich, produkowanych w nowoczesnym i innowacyjnym zakładzie – jego powierzchnia wytwórcza to 8000 m2, a roczne możliwości produkcyjne - 1,5 biliona kapsułek.

czytaj więcej

Inteligentniejsze przepisy na rzecz bezpieczniejszej żywności

07.05.2013

Komisja przedstawia przełomowy pakiet służący modernizacji, uproszczeniu i umocnieniu łańcucha rolno-spożywczego w Europie

czytaj więcej

Odpowiedzialność producenta i dystrybutora

31.01.2013

KRSiO przypomina, że odpowiedzialność za produkty spoczywa na ich producencie lub dystrybutorze. Nie ma możliwości wyzbycia się odpowiedzialności za środek spożywczy.

czytaj więcej