Wpłynęły następujące prace dyplomowe do konkursu:
Doktorskie i magisterskie:
- Kontrola jakości wybranych produktów żywnościowych za pomocą technik sprzężonych.
- Ocena wpływu suplementacji kwasem beta-hydroksy-beta-metylomasłowym (HMB) na wskaźniki wydolności fizycznej zawodników wybranych dyscyplin sportowych.
- Porównanie parametrów jakości wybranych suplementów diety zawierających sprzężone dieny kwasu linolowego oraz fitosterole
- Kształtowanie wartości odżywczej i potencjału przeciwutleniającego produktów wzbogaconych w fitozwiązki, przeznaczonych dla osób chorych na nadciśnienie.
- Kształtowanie wartości odżywczej i potencjału przeciwutleniającego produktów wzbogaconych w fitozwiązki, przeznaczonych dla osób chorych na cukrzycę.
- Wpływ polifenoli liści wiśni (Cerasus vulgaris Mill.), orzecha włoskiego (Juglans regia L.) i czarnej porzeczki (Ribes nigrum L.) na wzrost Brochothrix thermosphacta.
- Opracowanie receptur smakowych chipsów jabłkowych suplementowanych ekstraktami roślinnymi.
- Projektowanie receptur pieczywa funkcjonalnego z udziałem owoców morwy białej.
- Wpływ resweratrolu na komórki nerwiaka płodowego (Neuro-2a) i komórki hipokampalne (mhippoE-18) w warunkach stresu oksydacyjnego.
- Badanie mechanizmu działania izotiocyjanianów oraz wpływ budowy na ich właściwości chemoprewentywne przeprowadzone na linii komórkowej CRL1790.
- Wpływ podawania preparatu z zielonej herbaty na stężenie wskaźnika peroksydacji lipidów i aktywność kinazy kreatynowej we krwi oraz na wybrane parametry wydolności beztlenowej.
- Wpływ chitozanu na trwałość kiełbas wędzonych.
- Ocena wpływu ekstraktów roślinnych na wybrane bakterie jelitowe.
Inżynierskie i licencjackie:
- Wpływ nadtlenku wodoru jako elicytora na właściwości przeciwcukrzycowe kiełków soczewicy.
- Kwercetyna w zdrowiu i chorobie.
- Porównanie wiedzy wybranej grupy studentów WUM na temat witaminowo-mineralnych suplementów diety.
- Charakterystyka i właściwości prozdrowotne roślin bogatych w glukozynolany.
- Bogactwo wiśni
- Nutraceutyki - preparaty na bazie substancji biologicznie czynnych otrzymywanych z roślin.
- Dodatki do żywności i zagrożenia wynikające z ich stosowania.
- Związki biologicznie czynne w kawie i herbacie - ich wpływ na zdrowie człowieka.
- Żurawina - zdrowie w naturze.