Tematy prac złożonych do konkursu na najlepszą pracę dyplomową

Wpłynęły następujące prace dyplomowe do konkursu:

Doktorskie i magisterskie:

  • Kontrola jakości wybranych produktów żywnościowych za pomocą technik sprzężonych.
  • Ocena wpływu suplementacji kwasem beta-hydroksy-beta-metylomasłowym (HMB) na wskaźniki wydolności fizycznej zawodników wybranych dyscyplin sportowych.
  • Porównanie parametrów jakości wybranych suplementów diety zawierających sprzężone dieny kwasu linolowego oraz fitosterole
  • Kształtowanie wartości odżywczej i potencjału przeciwutleniającego produktów wzbogaconych w fitozwiązki, przeznaczonych dla osób chorych na nadciśnienie.
  • Kształtowanie wartości odżywczej i potencjału przeciwutleniającego produktów wzbogaconych w fitozwiązki, przeznaczonych dla osób chorych na cukrzycę.
  • Wpływ polifenoli liści wiśni (Cerasus vulgaris Mill.), orzecha włoskiego (Juglans regia L.) i czarnej porzeczki (Ribes nigrum L.) na wzrost Brochothrix thermosphacta.
  • Opracowanie receptur smakowych chipsów jabłkowych suplementowanych ekstraktami roślinnymi.
  • Projektowanie receptur pieczywa funkcjonalnego z udziałem owoców morwy białej.
  • Wpływ resweratrolu na komórki nerwiaka płodowego (Neuro-2a) i komórki hipokampalne (mhippoE-18) w warunkach stresu oksydacyjnego.
  • Badanie mechanizmu działania izotiocyjanianów oraz wpływ budowy na ich właściwości chemoprewentywne przeprowadzone na linii komórkowej CRL1790.
  • Wpływ podawania preparatu z zielonej herbaty na stężenie wskaźnika peroksydacji lipidów i aktywność kinazy kreatynowej we krwi oraz na wybrane parametry wydolności beztlenowej.
  • Wpływ chitozanu na trwałość kiełbas wędzonych.
  • Ocena wpływu ekstraktów roślinnych na wybrane bakterie jelitowe.

Inżynierskie i licencjackie:

  • Wpływ nadtlenku wodoru jako elicytora na właściwości przeciwcukrzycowe kiełków soczewicy.
  • Kwercetyna w zdrowiu i chorobie.
  • Porównanie wiedzy wybranej grupy studentów WUM na temat witaminowo-mineralnych suplementów diety.
  • Charakterystyka i właściwości prozdrowotne roślin bogatych w glukozynolany.
  • Bogactwo wiśni
  • Nutraceutyki - preparaty na bazie substancji biologicznie czynnych otrzymywanych z roślin.
  • Dodatki do żywności i zagrożenia wynikające z ich stosowania.
  • Związki biologicznie czynne w kawie i herbacie - ich wpływ na zdrowie człowieka.
  • Żurawina - zdrowie w naturze.
Powrót do listy