
Krajowa Rada Suplementów i Odżywek
Oraz
Europejski Instytut Suplementów i Odżywek
zapraszają na konferencję pt.:
“Rynek Suplementów Diety i FSMP
Podsumowanie regulacyjne 2014/ 2015 roku
- zmiany wprowadzone i opracowywane”
26 listopada 2015
Centrum Zielna, ul. Zielna 37,
Budynek C, IV piętro, sala Biblioteka
godz. 10:00 – 15:30
W programie między innymi:
- Najważniejsze trendy w sprzedaży suplementów diety w aptekach.
- Nowe perspektywy zmian w znakowaniu suplementów diety na podstawie rozporządzenia nr 1169/2011
- Oświadczenia zdrowotne – co dalej?
- Zainteresowanie UOKiK sektorem suplementów diety - co to oznacza?
- Bezpieczeństwo suplementów diety – monitoring zanieczyszczeń wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi.
- Dodatki do żywności - kategoria suplementy diety i suplementy diety dla dzieci- planowane zmiany.
- Zmiany w oznakowaniu i reklamie FSMP doświadczenia innych Państw UE.
- Reforma regulacji novel food.
Prowadzący:
- Maciej Kunicki - od ponad 10 lat związany z IMS Health, obecnie na stanowisku Key Account Managera w Dziale Consumer Health (obsługa producentów i dystrybutorów leków OTC, suplementów diety, dermokosmetyków, itp.). Aktywnie uczestniczy w projektach doradczych dot. efektywności sił sprzedaży i rozwoju portfolio produktów OTC oraz ekspansji międzynarodowej. Wcześniejsze doświadczenie w pracy analitycznej dla branż telekomunikacyjnej i dóbr szybkozbywalnych (FMCG).
- Dr Agnieszka Szymecka – Wesołowska – Wspólnik i główny prawnik Centrum Prawa Żywno-ściowego A.Szymecka-Wesołowska, D. Szostek sp.j. Specjalizuje się w doradztwie w zakresie prawa żywnościowego, w tym zwłaszcza znakowania środków spożywczych, oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych, wprowadzania na rynek suplementów diety i środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Wykłada prawo żywnościowe na Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie (wcześniej – w latach 2008-2010 r. – pracownik Katedry Rozwoju Obszarów Wiejskich w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie). Stopień doktora uzyskała na Uniwersytecie w Maceracie (Włochy) na Wydziale Prawa, na kierunku krajowe i wspólnotowe prawo rolne (2007 r.) – stopień nostryfikowany na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Stopień magistra uzyskany na Wydziale Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego (kierunek: prawo). Członkini Polskiego Stowarzyszenia Prawników Agrarystów oraz Włoskiego Stowarzyszenia Prawa Żywnościowego. Autorka wielu publikacji z zakresu prawa rolnego i żywnościowego w kraju i zagranicą, w tym ekspertyz badawczych dla Urzędu Komitetu Integracji Europejskiej oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi z zakresu prawa i polityki rolno-żywnościowej. Prelegentka na krajowych i zagranicznych konferencjach i szkoleniach z zakresu prawa żywnościowego, w tym m.in. dla przedsiębiorstw branży spożywczej, radców prawnych i aplikantów przy Okręgowej Izbie Radców Prawnych w Warszawie. Redaktor naukowy i współautorka pierwszego na polskim rynku wydawniczym systemowego komentarza do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia („Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz” Warszawa 2013 r. wyd. Wolters Kluwer Polska). Członek Rady Eksperckiej KRSiO.
- Grażyna Osęka – doradca w firmie Foodie, blisko 10 lat współpracuje z branżą spożywczą i farmaceutyczną m.in. w zakresie kwalifikacji produktu, wprowadzania do obrotu a także znakowania, prezentacji i reklamy. Prowadzi projekty doradcze dot. zagadnień związanych z produktami z pogranicza (borderline) oraz nową żywnością. Ekspert zewnętrzny Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych – przed kilkoma laty członek Zespołu doradczego ds. Suplementów Diety. W Głównym Inspektoracie Sanitarnym zajmowała się suplementami diety i nowymi składnikami żywności. Z wykształcenia technolog żywności - absolwentka Wydziału Technologii Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
- Dr Andrzej Balicki - radca prawny, szef zespołu regulacyjnego w kancelarii DLA Piper Wiater sp.k.; rozprawę doktorską z zakresu wspólnotowych i polskich regulacji rynku leków obronił na Uniwersytecie Warszawskim; stypendysta Uniwersytetów w Liège i Leuven, Uniwersytetu Oksfordzkiego i Collegium Invisibile; członek Rady Eksperckiej Krajowej Rady Suplementów i Odżywek; doradza w szczególności podmiotom świadczącym usługi medyczne, producentom leków, wyrobów medycznych i żywności w zakresie prawa medycznego, farmaceutycznego i żywnościowego, a także prawa konkurencji; jest częstym prelegentem na konferencjach branżowych i autorem szeregu publikacji, w tym współautorem pierwszego komentarza do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Wolters Kluwer, 2013).
- Dr Monika Czarnecka- Partyka – Kierownik ds. wdrożeń i rozwoju w firmie J.S. Hamilton Po-land S.A. Stopień doktora nauk chemicznych w zakresie chemii (specjalność: chemia analityczna) uzyskała w roku 2006 broniąc pracy doktorskiej pod tytułem „Wykorzystanie techniki dozymetrii pasywnej w badaniach jakości powietrza wewnętrznego” na Wydziale Chemicznym Politechniki Gdańskiej (promotor prof. dr hab. inż. Jacek Namieśnik). Wcześniej na tej samej uczelni uzyskała tytuł magistra inżyniera, a następnie ukończyła Podyplomowe Studium Pedagogiczne na Wydziale Oceanotechniki i Okrętownictwa Politechniki Gdańskiej. Od roku 2007 związana na stałe z firmą J.S. Hamilton Poland S.A. (wcześniej J.S. Hamilton Poland Ltd). Specjalista z zakresu chemii analitycznej, zainteresowania zawodowe to głównie badania produktów żywnościowych (ze szczególnym uwzględnieniem problematyki obecności i pozostałości zanieczyszczeń w artykułach rolno-spożywczych), jak również badania środowiska, produktów petrochemicznych oraz produktów farmaceutycznych, kosmetyków i materiałów wykonanych z papieru i tektury. W tym zakresie wprowadziła do pracy rutynowej wiele metodyk badawczych. Ma na swoim koncie kilka publikacji naukowych, w tym w czasopismach z listy filadelfijskiej oraz kilkanaście komunikatów i referatów przedstawionych na konferencjach krajowych i międzynarodowych. Oprócz zainteresowań zawodowych uprawia rekreacyjne przejażdżki rowerowe, a także pasjonuje się muzyką (śpiewa w chórze), dobrą kuchnią oraz tradycyjnymi robótkami ręcznymi.
- mgr inż. Joanna Gajda-Wyrębek - Specjalistka w zakresie bezpieczeństwa oraz legislacji sub-stancji dodatkowych, aromatów i enzymów. Wieloletni pracownik Zakładu Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego-Państwowego Zakładu Higieny w Warszawie, obecnie kierownik Pracowni Oceny Dodatków do Żywności. Jako członek grup roboczych Komisji Europejskiej ds. substancji dodatkowych, aromatów i enzymów bierze udział w opracowywaniu prawa unijnego w tym zakresie.
- Mec. Magdalena Wawrzyniak - jest radcą prawnym, wspólnikiem w Kancelarii Food & Phar-ma Legal Wawrzyniak Zalewska Radcy Prawni sp.j. gdzie koncentruje się na doradztwie firmom farmaceutycznym, firmom z branży wyrobów medycznych oraz podmiotom wytwarzającym i dystrybuującym środki spożywcze, w tym suplementy diety, m in. w zakresie wprowadzania do obrotu, znakowania, dystrybucji oraz reklamy. Reprezentuje klientów w postępowaniach administracyjnych przed organami nadzoru nad obrotem produktami leczniczymi, wyrobami medycznymi oraz środkami spożywczymi. Członek Rady Eksperckiej KRSiO.
- Mec. Tomasz Kaczyński –Radca prawny i Senior Associate w kancelarii Domański Zakrzewski Palinka. Absolwent wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego. Ukończył także studia na kierunku Finanse i Bankowość w Wyższej Szkole Przedsiębiorczości i Zarządzania im. Leona Koźmińskiego. Świadczy bieżące doradztwo ponad czterdziestu przedsiębiorcom funkcjonującym na rynku farmaceutycznym oraz kosmetycznym, w tym producentom, dystrybutorom i sieciom aptek. Zakres jego ekspertyz obejmuje wszystkie obszary prawa farmaceutycznego, od rejestracji produktów, przez kwestie refundacyjne, zagadnienia wytwarzania, dystrybucji, importu równoległego, po prawo reklamy i regulacje badań klinicznych. Specjalizuje się również w zakresie prawa żywnościowego, w szczególności regulacji dotyczących FSMP i suplementów diety.
Miejsce konferencji: Centrum Zielna, ul. Zielna 37, Warszawa, Budynek C, IV piętro, sala Biblioteka
Termin konferencji: 26 listopada 2015r. (czwartek) w godz. 10:00 – 15:30
Koszt uczestnictwa: dla członków KRSiO: 650 zł netto plus VAT, kolejna osoba z KRSiO: 500 netto plus VAT
Pozostałe firmy: 1000zł netto plus VAT, kolejna osoba 800zł netto plus VAT.
UWAGA : Ilość miejsc ograniczona.
PROGRAM (dokument PDF.)
ZGŁOSZENIE (dokument PDF.)
Kontakt w sprawie uczestnictwa:
Pani Anna Czapiewska
Tel. 22 620-29-34, info@krsio.org.pl
Wpłat za udział w konferencji należy dokonać na konto organizatora: Fundacja Europejski Instytut Suplementów i Odżywek, ul. Chłodna 64, Warszawa 00-872,
Raiffeisen Bank Polska S.A., Nr konta: 40-1750-0012-0000-0000-2738-4811