
Tematy prac złożonych do konkursu na najlepszą pracę dyplomową
Do Biura Stowarzyszenia wpłynęły prace doktorskie, magisterskie, inżynierskie i licencjackie.
Do Biura Stowarzyszenia wpłynęły prace doktorskie, magisterskie, inżynierskie i licencjackie.
Komisja Europejska przyjęła dziś trzy projekty aktów prawnych dotyczących klonowania zwierząt oraz w sprawie nowej żywności. Wprowadzą one pewność prawa w tej dziedzinie. Dwa spośród tych wniosków ustanowią zakaz klonowania zwierząt gospodarskich[1] w UE i zakaz importu takich klonowanych zwierząt. Zabroniony będzie także obrót żywnością uzyskaną z klonowanych zwierząt. Wnioski Komisji mają uregulować kwestię ochrony dobrostanu zwierząt i inne problemy etyczne związane z klonowaniem. Projekt przepisów dotyczących nowej żywności zastąpi obowiązujące rozporządzenie w sprawie nowej żywności. Zmiany te mają poprawić dostęp nowej i innowacyjnej żywności do rynku UE, utrzymując nadal wysoki poziom ochrony zdrowia.
Rusza kampania społeczna Krajowej Rady Suplementów i Odżywek pod nazwą: WYBIERAM ZDROWIE!-jem kolorowo i witaminowo
Informujemy, że, na wniosek Zarządu, Komisja Etyczna, w ramach swoich kompetencji, podjęła się monitorowania Internetu i wystosowywania pism do firm naruszających zasady uczciwej konkurencji i prawa żywnościowego.
Wedle badań Państwowej Inspekcji Sanitarnej przeprowadzonych w 2011 i 2012 r. niewielki odsetek suplementów diety wykazuje niezgodności z przepisami. Największa ilość niezgodności dotyczy oznakowania (2%). Znacznie mniej jest problemów z substancjami dodatkowymi, zanieczyszczeniami mikrobiologicznymi czy metalami szkodliwymi dla zdrowia.
Ostatnie badania wyjaśniły zależność pomiędzy niedoborem witaminy D a wysokim ciśnieniem i ryzykiem chorób sercowo- naczyniowych. Grupa naukowców pod przewodnictwem Dr Vimal Karani z Uniwersytetu w Londynie, stwierdziła, że choć wiele badań wskazywało na tą zależność, konieczne było potwierdzenie tych wyników na podstawie dużych badań genetycznych. Na konferencji European Sciety of Human Genetics, naukowcy podsumowali wyniki badań. Stwierdzono, że wiele przypadków chorób krążenia można by uniknąć poprzez suplementację lub fortyfikację żywności witaminą D